Actualitat Notícies

Xàbia Emprén III: Javier Gosende: “les xarxes socials són una plataforma més per a captar clients”
NOV 2016

Javier Gosende va impartir la segona xarrada de les jornades Xàbia Emprén que va estar centrada a exposar com les xarxes socials poden incrementar les vendes d'un negoci o microempresa en un termini mitjà de temps i no de forma immediata.

Gosende és consultor i formador en temes de Màrqueting en Internet així com professor de Màrqueting en Internet en l'Escola de Negocis Fundesem, on fa classes en diversos Màster i Cursos in Company.
L'expert va desenvolupar una xarrada en la qual va recomanar als empresaris i autònoms assistents a tenir un perfil en les tres xarxes socials més importants: facebook, twitter i Linkedin i va oferir les raons per les quals havien d'estar presents en elles amb les seues empreses, i que serveixen per a “canalitzar clients a la web i aconseguir més vendes”. També va aportar dades de diversos estudis en els quals es posa de manifest que cada dia s'incrementa el consum de les xarxes socials.
En la resta va apuntar, “és millor registrar-se per a tenir el domini en el nostre poder i que no ho agafe la competència o un empleat que ha sigut acomiadat”. La presència en xarxes va afirmar “constitueix una plataforma més per a captar clients” per al nostre negoci, encara que va subratllar que “no s'ha d'esperar resultats immediats” sinó més aviat a mitjà o llarg termini “igual que quan poses un anunci en la ràdio no et criden tots els oïdors de l'anunci”.
Segons va explicar els empresaris haurien de dedicar una hora al dia al treball en les xarxes socials i si no poden “haurien de contractar a un Community Manager” que domina els continguts i es maneja bé “amb el disseny gràfic”. Alguna cosa que, segons va reconèixer, “costa diners però cal veure-ho com una inversió i no com una despesa”. Però a continuació va subratllar que no fa mancada estar tots els dies una hora ja que les coses es poden programar per a publicar-se com en Facebook.
L'especialista va oferir diverses claus per a treballar amb aqueixes xarxes i alguns trucs i eines per a captar fans i seguidors. En el cas de facebook va assegurar que els negocis deuen tenir un perfil en format pàgina separat dels perfils personals i va aconsellar que com a mínim “tinguen dos usuaris amb nivell administrador”.
“El 30% de les publicacions purament comercials”
Gosende va plantejar que per a guanyar fans en la pàgina de forma ràpida es poden crear concursos o crear contingut que aporte valor. També va comentar que es poden posar imatges, fotografies amb frases o crear vídeos per als quals per exemple, Facebook, “dóna moltíssimes opcions”. Mentre en el cas de twitter va recomanar que per a guanyar seguidors, “caldria seguir a aquells que estan relacionats amb el nostre negoci” i va proposar “fer-los la gara-gara” per a aconseguir que ells també et seguisquen.
Una altra dels dubtes que pot tenir un empresari a l'hora de gestionar els seus perfils en xarxes és valorar que tipus de contingut cal publicar. Segons Gosende, el 30% del contingut hauria de ser purament comercial (dels productes que ven l'empresa) i el restant hauria de ser el que va venir a qualificar com a contingut editorial. Un exemple d'açò podria ser la publicació d'enllaços i notícies relacionades amb l'activitat de l'empresa o els serveis que ofereix, no tant el servei en si.
En una altra part la xarrada l'expert va afirmar que la xarxa social Linkedin no serveix solament per a trobar treball sinó que també pot possibilitar connectar-se amb la persona que ha de decidir si compra el teu producte o no. Gosende va oferir per açò algunes claus per a estar posicionat en les cerques en aqueixa xarxa social, per exemple, posar el nom de la professió al costat del nom: Periodista Carlos López “així qualsevol persona que faça una cerca d'un periodista et trobarà”, va assenyalar.
Gosende va concloure l'exposició amb la cita: “les xarxes socials no es tracta de plataformes, es tracta d'experiències”.

 

Level AA conformance,W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0
© 2024 - Ajuntament de Xàbia - Conselleria d'Innovació, Industria, Comerç i Turisme